marți, 17 februarie 2015

Colesterolul îi chinuie și pe cei tineri și pe cei vârstnici

Întotdeauna când mergem la medic la analize de sânge ne gândim: ”oare cum mi s-au modificat valorile colesterolului???” Toate celelalte le avem în limite normale, dar colesterolul nu. Ne-a ieșit mare din prima, cândva demult, cam de un sfert de secol, poate. Eram tineri, și habar nu aveam noi ce e acela colesterol. Fumam, mâncam orice, și cel mai mult ne plăcea ceea ce era nesănătos. La vârsta aia spunem cu mare ușurință ”trebuie să mergem în mormânt uzați la maxim....” Omul nu simte nimic, iar acele vorbării pe care le tot auzeam legate de colesterol ni se păreau doar vorbe în vânt. Atunci nu existau încă prelegeri despre alimentația sănătoasă, iar cei care făceau asta erau prea puțini. Așa erau și priviți. Mâncau alte lucruri decât 99,9% dintre ceilalți, și erau priviți pur și simplu ciudați. În prezent situația e cu totul alta. Dintr-o dată a început să se vorbească nu doar despre o alimentație sănătoasă, dar și despre mâncarea nesănătoasă și de proastă calitate. Am trecut prin era legumelor de hypermarket, și căutăm din ce în ce mai des produse de casă. Știm din ce în ce mai mult și despre starea noastră de sănătate, precum și despre nivelul colesterolului.
I se spune dușmanul tacit al  vaselor sanguine. Chiar dacă este foarte important pentru corp, iar organismul și-l produce și singur, dacă începe să se depună în vasele sanguine, le îngustează și crește riscul afecțiunilor inimii, riscul infarctului sau al atacului cerebral. Îl mai poate limita omologul lui - colesterolul bun HDL. Acesta ajută la transferarea colesterolului rău LDL înapoi în ficat, și apoi la prelucrarea acestuia. Raportul acestor doi ”frați” este decisiv pentru stabilirea riscului blocajului vaselor sanguine. Mai ajută mișcarea, o alimentație echilibrată, dar face mult și predispoziția.

Revenind la început, dacă avem grijă la alimentație, avem grijă de corpul nostru, atunci obținem și scăderea în greutate precum și valorile colesterolului arată foarte optimiste. Apoi, dacă începem să delăsăm din reguli, întâi se mută acul cântarului spre dreapta, apoi la un control se poate observa și modificarea valorii colesterolului. Colesterolul rău urcă, colesterolul bun nu îl urmează, ci dimpotrivă, iar raportul dintre cele două obligă medicul să ne prescrie medicamente pentru colesterol. 
Însă putem limita consumul acestor medicamente, cei care cunoaștem aparatul Bioquant, care prin lumina laser acționează asupra globulelor roșii, modifică proprietățile sângelui, și ajută la eliminarea colesterolului excesiv din vasele sanguine. Aparatul se utilizează prin introducerea în orificiul nazal timp de câteva minute, timp în care lumina de o lungime de undă precisă ajunge la rețeaua de capilare din orificiul nazal. După trei luni colesterolul revine la normal. Bineânțeles că nu putem reveni la viața nesănătoasă, dezordonată!!! Trebuie să respectăm în paralele o alimentație echilibrată.